آشنایی با کارت گرافیک (GPU)

گرافیک همون پردازنده ی گرافیکی هست که عملیات و پردازش های گرافیکی رو انجام میده.

کارت گرافیک یا واحد پردازش گرافیکی در دنیای تکنولوژی با عنوان GPU شناخته میشه. این قطعه‌ی ارزشمند در کامپیوتر وظیفه‌ی رندر کردن و درنتیجه نمایش دادن تصاویر روی مونیتور رو بر عهده داره. هر کارت گرافیک از یک بورد اختصاصی تشکیل شده که روی اون یک حافظه و یک GPU همراه با تعدادی فن خنک‌کننده قرار گرفته.

تراشه GPU به‌طورمعمول روی پردازنده CPU قرار داره، یعنی شما با خرید پردازنده می‌تونین تا حدودی کارهای گرافیکی خودتون رو بدون نیاز به کارت گرافیک مجزا انجام بدین اما زمانی که قصد انجام کارهای گرافیکی نظیر فتوشاپ، ساخت ویدیو و بازی داشته باشین، شرایط متفاوت میشه. در این حالت GPU موجود روی پردازنده نمیتونه تصویر و فرایند گرافیکی موردنظر شما رو اجرا کنه.  درنتیجه شما تصویر گرافیکی ندارین.

شاید برای شما جالب باشد

راهنمای خرید کارت گرافیک کامپیوتر و لپ تاپ

بهترین برندهای کارت گرافیک کدام اند؟

با این تفاسیر شما باید یک کارت گرافیک نسبتا قدرتمند (متناسب با نیازتون) تهیه کنین تا سایر فعالیت‌های گرافیکی خودتون رو بدون نقص انجام بدین. از اونجایی که GPU موجود در پردازنده CPU قدرت چندانی نداره، شما با اضافه کردن یک کارت گرافیک قدرتمند به سیستم خودتون، می‌تونین سرعت عملکرد کامپیوتر رو به طرز چشم‌گیری افزایش بدین و از سرعت پردازش بهتری برخوردار باشین. البته همه‌ی پردازنده‌های CPU روی بورد خودشون GPU ندارن؛ مثل برخی از پردازنده‌ها که دارای پسوند F هستن.

به‌طور کلی، اگه به انتهای اسم یک پردازنده دقت کنین وجود GPU روی بورد رو متوجه میشین. یعنی اگه حرف F در انتهای اسم پردازنده بود اون پردازنده فاقد GPU هست و اگه حرف G در انتهای اسم پردازنده بود اون CPU روی بورد خودش یک پردازنده GPU هم داره.

کارت گرافیک یک قطعه بسیار پردردسره چراکه با توجه به مدل‌های مختلف، ممکنه شما رو دچار مشکل بکنه. برای جلوگیری از این مشکلات نکاتی رو ذکر می‌کنم.

 اول: قیمت و نوع طبقه‌بندی کارت‌های گرافیک بر اساس میزان حافظه تعیین میشه؛ یعنی کارت گرافیک هر چه حافظه‌ی بیشتری داشته باشه، عمدتا قیمت بیشتری هم داره. این عبارت در همه‌ی موارد صدق نمی‌کنه. گاهی ممکنه یک کارت گرافیک با حافظه‌ی کمتر نسبت به یک کارت گرافیک با حافظه بیشتر قیمت بیشتری داشته باشه. این مورد زمانی پیش میاد که یک کارت گرافیک بسیار قدرتمند با حافظه‌ای مثلا 2 گیگابایت با یک کارت گرافیک میان رده که مثلا 4 گیگابایت حافظه داره، مقایسه بشه.

بدون شک عامل اصلی قدرت و سرعت کارت گرافیک نوع و نسل تراشه GPU هست که موجب برتری یک کارت گرافیک میشه. در بین بیشتر کاربرها علی الخصوص ما ایرانی‌ها بسیار رایجه که کارت گرافیک خودمون رو با مقدار حافظه به رخ هم می‌کشیم. برای مثال اکثر مردم یک کارت گرافیک 4 گیگابایتی بسیار سطح پایین رو تهیه می‌کنن و تمام مقایسه‌های خودشون رو با این منطق که یک کارت گرافیک 4 گیگابایتی روی کامپیوترشون هست، انجام میدن. اما اگه از این افراد سوال بشه که آیا می‌تونی یک بازی نسل نهمی رو با این کارت گرافیک اجرا کنی؟ جوابی به‌جز سر تکون دادن ندارن. چراکه این کارت گرافیک‌ها تنها حافظه خوبی دارن و لزوما پردازنده GPU قدرتمندی روی اون‌ها قرار نگرفته. درنتیجه، میزان حافظه در کارت گرافیک روی قیمت و سرعت GPU تاثیر داره اما در درجه‌ی اول نوع و نسل GPU تعیین‌کننده‌ی قدرت یک کارت گرافیک محسوب میشه.

دوم: در خرید یک کارت گرافیک شما باید اندازه و سایز کارت گرافیک رو هم در نظر داشته باشین. امروزه با وجود پیشرفت بسیار زیاد و قدرت بالای کارت‌های گرافیک، اندازه و سایز اون‌ها دچار تغییرات زیادی شده و عمدتا ازنظر اندازه افزایش چشم‌گیری داشتن. با این ‌حال شما باید کارت گرافیکی رو بخرین که از نظر اندازه داخل کیس شما چفت بشه. در غیر این صورت شما باید علاوه بر کارت گرافیک، یک کیس جدید هم بخرین. با توجه به توضیحاتی که در قسمت ابتدایی این مقاله داده شد، شما می‌تونین از بین 4 دسته کیس موردنظر، انتخاب مناسب خودتون رو داشته باشین.

سوم: کارت گرافیک همون‌طور که گفته شد وظیفه‌ی رندرینگ رو در کامپیوتر به عهده داره که درنتیجه تصویر گرافیکی رو برای ما روی نمایشگر به تصویر می‌کشه. برای ایجاد ارتباط بین کارت گرافیک و نمایشگر تعدادی پورت روی کارت‌ها گرافیک تعبیه میشه که با توجه به نوع مانیتور ارتباط بین این دو قطعه برقرار خواهد شد. نکته‌ی مهم اینجاست که شما باید با توجه به نوع نمایشگر و نیازی که به کارت گرافیک دارین، یک کارت گرافیک مناسب انتخاب کنین تا هنگام اتصال مشکلی به وجود نیاد. کارت‌های گرافیک معمولا از طریق پورت‌های HDMI، DISPLAY PORT، DVI و D SUB با نمایشگرها ارتباط برقرار می‌کنن که در بین تمامی موارد ذکرشده، تنها پورت D SUB آنالوگ هست و سایر پورت‌ها دیجیتال هستن.

لازمه اضافه کنم که اگه قصد دارین کامپیوتر خودتون رو دو مانیتوره کنین، باید از یک درگاه مشخص که به دو مانیتور متصل میشه، تعداد دو عدد یا بیشتر از اون پورت یا پورت‌های مشخص شده روی کارت گرافیک تعبیه شده باشه. اگه سیستم شما یک پورت HDMI و یک پورت DVI هم داشته باشه باز هم امکان دو مانیتوره کردن برای شما فراهمه و لزوما نباید پورت‌های گرافیک از یک نوع باشن.